Friday, 15 March 2019

Idele lui Martie

 
Poate că vă amintiți avertismentul prezicătorului spus lui Iulius Cezar:„Ferește-te de idele lui Marte!" ?   Primul calendar roman, care cuprindea zece luni, începând cu Martius (Martie), se credea că ar fi fost creat de regele Romulus în jurul anului 753 î.Hr. La acea vreme, datele erau exprimate în relație cu fazele lunii dintr-o lună de zile, folosindu-se trei indicatori:calende (Kal), none (Non) și ide (Id). Prima faza a lunii, luna nouă, era marcată de calende și însemna prima zi a lunii;primul pătrar al lunii reprezenta, ori ziua a cincea, ori cea de-a șaptea ale lunii și era marcată de none; luna plină reprezenta ziua a 13-a sau a 14-a și era marcată de ide. Idele lui Martie – 15 martie – marca, initial, prima lună plină a noului an. "Ide" reprezintă un nume dat zilei a cincisprezecea din lunile martie, mai, iulie şi octombrie şi zilei a treisprezecea din celelalte luni din calendarul roman.
În timpul Republicii Romane târzii, festivalul anului nou era ținut la idele lui martie când oamenii se strângeau de pe o rază de o milă din afara Romei pe Via Flaminia, pe malurile râului Tibru. Participanții sărbătoreau cu mâncare, vin și muzică și făceau sacrificii pentru zeița romană, Anna Perenna pentru a avea un an nou fericit și prosper. Între anii 222 și 153 î.Hr., idele lui martie însemna, de asemenea, începutul anului consular, când doi consuli aleși anual își ocupau locul de conducători ai republicii.
În anul 46 î.Hr., după ce s-a consultat cu astronomul din Alexandria, Sosigenes, Iulius Cezar a reformat calendarul prin adăugarea a zece zile în anul de 355 de zile, astfel prima zi a noului an a fost declarată 1 ianuarie, începând cu anul 44 î.Hr. și a introdus anul bisect o dată la patru ani. La scurt timp după aceea, i s-a acordat titlul de Dictator Perpetuus sau « dictator pe viață ».

 
Dar sa ne întorcem pe 15 martie 44 î.Hr., adică la idele lui Marte. Starea sănătății lui Caius Iulius Cezar, pontifex maximus nu era prea grozavă în ultima vreme și se gândea chiar să-și amâne prezența în fața Senatului, căruia trebuia să-i prezinte niște propuneri înainte de plecarea spre Parția, campanie programată să înceapă pe 18 martie. Pentru că senatorii se adunaseră deja în curia teatrului lui Pompei se hotărăște totuși să se ducă. Este atenționat pe drum de cineva care îi dă un bilet cu numele conspiratorilor, însă Cezar îl pune alături de restul hârtiilor primite fără să-l citească. Se oprește chiar să facă glume pe seama lui Spurrinna, care îl avertizase în timpul unui sacrificiu „să se ferească de un pericol care îl va paște nu mai târziu de idele lui Marte", pe motiv că iată, idele lui martie sosiseră fără nici un pericol. „Încă nu au trecut", a mormăit Spurinna.

Un lucru curios este că încă din 15 februarie, Cezar renunțase la garda personală. Motivul pentru care renunțase Cezar la escortă e greu de spus cu exactitate. E posibil că Cezar s-a crezut îndreptățit să spere că vechii săi adversari nu vor avea impolitețea să-l asasineze. E posibil să se fi crezut intangibil, dar la fel poate că a considerat că prezența gărzii i-ar putea jigni pe cei din jurul.

 
Dar revenind la evenimentele din 15 martie unde Cezar nu citise biletul cu numele conspiratorilor, si chiar dacă l-ar fi citit probabil n-ar fi schimbat mare lucru. Asa dar iată-i pe senatori înconjurându-l bucuroși în teatrul lui Pompei, să-i aducă omagiul. Un senator, Tillius Cimber sa apropiat din față să-i spună ceva. Plutarh și Suetoniu spun că veritabilul dictator i-a făcut semn să fie lăsat în pace, dar Cimber l-a apucat de umeri și i-a dat tunica jos. Cezar i-a strigat: "Ce e cu violența asta?!". În același timp, Casca și-a scos pumnalul și a încercat să-l lovească în gât. Cezar s-a întors repede și l-a prins de mână. Conform lui Plutarh, i-a spus în latină "Casca, tâlharule, ce faci?", iar agresorul, înspăimântat a strigat în grecește "Ajutor frate!". Atunci cand Marcus Brutus, unul dintre favoriții săi, dă și el, Cezar spune "Şi tu, Brutus?" Iar acesta raspunde: "Mori atunci, Caesar!" Cezar a încercat să scape, dar orbit de sângele ce-i curgea șiroaie pe față, s-a împiedicat și a căzut. Asasinii au început din nou să-l înjunghie în timp ce stătea lipsit de apărare. Conform lui Eutropius, aproximativ 60 de bărbați au participat la crimă. Un medic va stabili că Cezar a fost înjunghiat de 23 de ori. Se pare că numai o singură rană a fost mortală, dupa afirmatiile medicului Antistius (citat de Suetonius). Tragem concluzia că ceilalți asasini ori au fost neîndemânatici ori au dat cu milă, fiind convinși că Cezar era de fapt un conducător bun.
Eu v-am averizat ... aveți grijă ce faceți de idele lui Marte! :)
 
 informatiile le-am luat de aici si de aici

32 comments:

 1. Needless to say, it was not a good day for him. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. You are right ...
   Those are the friends for ... :)))

   Delete
 2. Hi Ella. I really did not know all these things. Of course I knew about his murder, but I did not know all these details and not even that Caesar added the 10 days on the year's calendar. Thank you for the interesting post. Kises, my friend.

  ReplyDelete
  Replies
  1. You're welcome!
   Glad you enjoyed it de post!
   Have a nice weekend!
   Hugs!

   Delete
 3. Multumesc pentru scurta si cuprinzatoarea lectie de istorie - de ne-ar fi predat la scoala asa fain, pe scurt, poate ca azi as fi stiut mai multe. Despre calendar... Si azi ma chinui sa tin minte cum e cu idele si calendele.
  Iti doresc sa ai o zi minunata, Ella draga! Pupici! <3

  P.S. Ma bucur ca l-ai adus in atentie pe Iulius Cezar - acum cateva zile am terminat de recitit cartea "Cezar", de Al Dumas (vazusem cartea in raft si mi-am zis ceva de genul: "am uitat total de Cezar") :)
  (pe primul rand, imediat sub ultima foto, cred ca nu s-a tastat 5, pentru ca scrie 1 martie).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ok! Deci sunt buna de profesoara! LOL
   Si mie mi-a facut placer sa caut informatii despre "idele" :) Intotdeauna m-au fascinate romanii, cu bune si cu rele ... Am mostenit de la ei si bune si rele ... asa e? :)
   Multumesc! Probabil ca din graba nu am observant ca lipsea "5"!
   Si ziua ta sa fie frumoasa si sa ai un weekend minunat! Pupici! <3

   Delete
 4. Interesanta lectie de istorie, chiar daca memoria mi se departeaza de astfel de sugestii calendaristice. Multumesc, Ella draga, o sa revin sa reiau mai in amanunt.
  O zi linistita si poate apare soarele! Pupici! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu stiu la ce sugestie te gandesti tu ... Nici eu nu sunt "suoerstitioasa" si nici eu nu cred în "preziceri", dar aceasta este un pic de istorie .. sau poate ca doar asa o vad eu! :))
   Multumesc de urare! De duminica se întoarce Primavara ... Yeeee ... :)
   Pupici si o zi placuta! <3

   Delete
 5. O lecție de istorie bine meritată. Mulțumesc pentru informații!

  ReplyDelete
 6. Comentariul meu s-a dus... nu ştiu unde :roll: Spuneam că mi-a plăcut mult lecţia asta, a fost o plăcere să citesc şi că e tare interesant tot ce-ai spus. Spuneam şi că da, eşti bună de profesoară :D
  O zi plină de bucurii, dragă Ella!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Imi pare rau ca a trebuit sa scrii de doaua ori comentariul ... Multumesc!
   M-am uitat în spam si nu este! Sorry!
   Multumesc de apreciere, draga mea!
   O zi frumoasa si un weekend excellent!

   Delete
 7. Bună draga mea,Ella!
  Interesant articolul tău,mulțumesc pentru timul acordat!
  Erai o profesoară excelentă,veneau copiii de drag la ore!
  Un weekend plăcut să ai!
  Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buna Elenusi draga,

   L-am scris pentru ca mi-a placut subiectul si mai ales cand este vorba de "romani" sunt facinata!
   Nu stiu cata rabdare as fi avut sa lucrez cu copii ... dar cine stie! :)
   Sa ai un weekend linistit draga mea! Pupici si îmbratisari!

   Delete
 8. Hello dear Ella!

  Very interesting to read about! March is a very special month. Here it rains and snows at the same time. I long for spring!
  Hapoy weekend, hugs!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hello dear Marit!

   March is important of course! It's the first month of spring ... if he wants to come visit us!
   Here is only rain, but on Monday it is beautiful weather!
   I wish you a nice weekend! Hugs!

   Delete
 9. ...history that I didn't know, thanks!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Glad you enjoyed the story!
   Have a nice weekend!

   Delete
 10. Dragă Ella, bine te regăsesc!
  Istorie oricând, că-i carte, film, teatru, documentar, dar istorie să fie! Mulțumesc, îmi place să citesc oricând file de istorie.
  Dacă n-ai urmărit serialul ROME (Roma), producție BBC, acum e momentul! Postul HBO l-a difuzat de două ori. Se poate revedea integral pe HBO Go. Și dacă l-ai urmărit, mi-ar plăcea să povestim odată despre felul în care istoria e scrisă de învingători. Câtă cruzime, istoria Romei e scrisă cu sânge și războaie. Au construit multe, au civilizat lumea, știu, dar puterea prea mare ce li se acorda imperatorilor și aristocrației era fără limite, practic făceau ce voiau. Și Cezar avea păcatele lui, senatorii au acționat știind că urmează o dictatură. Vom ști noi vreodată dacă s-a întâmplat aidoma, sau poate el a vrut să-i înlocuiască și de aceea au demarat acțiunea.nimeni nu va ști, cel puțin nu încă.
  Dar Idele lui Marte trec, intrăm în weekend acum și vine, vine Primăvara!
  Te îmbrățișez cu drag!
  Weekend minunat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Draga Mirela,

   Multumesc ca ti-ai facut timp sa treci pe aici!
   Cred ca am vazut doar cateva episoade din Rome, era prea "sangeros" ca sa ma uit! Cred ca puteau sa-l faca într-o variant mai "blanda"! Toti marii conducatori au avut si au pacatele lor! Eu cred ca Cezar era totusi un bun conducator!
   Sa aveti un weekend minunat draga mea!
   Va îmbratisez si eu cu drag, fete frumoase! <3

   Delete
  2. Oricât aș fi de ocupată, pe la tine tot trec, fii convinsă! ;)
   Da, era prea pulsiv serialul, dar așa așa erau romanii.
   Te pup, să ai o duminică minunată! :)

   Delete
  3. Multumesc! :)
   Stii ce fim mi-a placut foarte mult? Gladiator!
   Rolul lui Maximus interpretat de Russell Crowe a fost superb!
   Pupici fete frumoase! O duminica de vis!

   Delete
 11. "Wo ein Brutus lebt, muss Caesar sterben". Friedrich von Schiller, adică "Unde trăiește un Brutus, Cezar trebuie să moară." Week-end fain, Ella!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sincera sa fiu am înteles ce ai scris si fara traducere ... seaman cu dutch germana! :))
   Si weekendul tau sa fie frumos si ... fara ploaie?! :))

   Delete
 12. Interesting information. Thanks for the great blog.
  Happy weekend.

  ReplyDelete
 13. Informatiile sunt foarte interesante, multumim! Pe mine insa martie asta m-a facut praf. Abia mai pot respira de cate am de facut (la munca mai ales, dar si acasa). Sper ca la tine e mai lejer.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu ma plang pentru ca nu sunt aglomerata, dar întamplarile din ultima perioada ... m-au dat peste cap!

   Delete