Friday, 4 May 2018

O zi la ferma ..

 
Acum 3 săptămâni în urma am fost îngăduiți să vizităm ferma familiei Verkleij pentru a vedea cum se pregătește cașcavalul (brânza). A fost distractiv și interesant în același timp!.
Ferma se numeste Brentano.

O explicație, de fapt două : nu știu să traduc în limba română termenii exacți ai unor ustensile sau modalitați de preparare, deci dacă gresesc ceva iar voi stiți termenul la care eu mă refer, vă rog să-mi spuneți, ok? A doua explicație ar fi cuvantul brânză! Banuiesc că procedura standard de a face cascaval este aceeași cu cea de a face brânză telemea. In limba olandeză nu există cuvantul brânză, pentru ca ei nu produc brânză ci doar cascaval. Telemeaua este in general importată din Grecia si atunci este numită "feta"! Gata mă opresc cu explicațiile pentru că mă încurc și mai rău!


 
Foto 1: Pe acest drum rural din Alphen aan den Rijn ....
Foto 2: .... este această fermă frumoasă și mare a familiei Verkleij
Foto 3: fără aceste ladies, nu se poate face nicio brânză de fermă.

Laptele este muls cu ajutorul unei mașini speciale și este apoi depozitat într-un rezervor de lapte.
O parte din el merge direct la cada de brânză.
Cada de brânză este un "recipient" rotund mare, cu perete dublu.
Temperatura este foarte importantă, trebuie sa fie constantă.
Primul pas în prepararea brânzei este adăugarea cheagului (stremsel) și a acidului lactic (zuursel).
Aceastea fac ca proteinele din lapte să se coaguleze împreună cu grăsimile.
Astfel se creează cașul.



Foto 4: cadă de brânză.
Fotografii 5 și 6: producătorul de brânzeturi la locul de muncă.

The "Cheese Girl" - așa este numită doamna Verkleij ! :)

 


 
La o anumită temperatură, cheagul este tăiat în blocuri mari cu un cuțit lung.
Aceste blocuri sunt scoase manual din cada de brânză și puse în cuve de lemn speciale.
Din cauza efectului de sfaramitare, aceasta este distribuită uniform.
Cuvele sunt închise cu tifon și un capac din lemn.

 

 
Foto 7: Acestea sunt brânzeturile (condimente) în formă.
Foto 8: Brânzeturile sunt pregătite să meargă sub presă.
Foto 9: Înainte ca brânza să se afle sub presă, se aseaza propriul brand de brânză.
Brandul este o garanție pentru buna calitate a brânzei.
 
După presare, brânzeturile de aproximativ 22 kg, sunt băgate într-o baie de sare (așa-numita pekelbad). Această sare este trasa de brânza și conferă fermitate, aromă și asigură o durată mai îndelungata a produselor..
Dupa scoaterea brânzei din baia de sare aceasta este înca moale și are puțină aromă. De aceea este necesar ca branza sa fie pusa la maturare. .Inainte de a fi puse pe rafturi pentru maturare primesc un strat de protecție din material plastic.


 
Brânzeturile rămân pe rafturi speciale înainte de a merge la comerțul en gros.
Doream mult să-i mulțumim familiei Verkleij pentru că ne-a permis să ne uităm
când își pregătesc brânza de fermă.



 
Brânza de fermă este obținută din lapte produs direct la fermă (ati vazut într-o fotografie mai sus pe "Ladies" care dau laptele!)
Această brânză are o aromă caracteristică datorită metodei tradiționale de preparare și maturare. Fiecare producător are specificul lui!
 
Pentru a fi mai explicită, chiar dacă nu veti întelege ce scrie pe imagine, am găsit un filmulet despre această fermă pe YouTube.

 
 
Sper că va plăcut plimbarea mea prin fermă! Un weekend plăcut să aveți!

ઇઉ Ell@
 

70 comments:

  1. ...when I go to the store I am amazed by the large number if cheeses offered! Interesting video.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, there is a wide range of cheese on the market, but I only buy what I know!

      Delete
  2. Good morning dear Ella!
    Great post and wonderful pictures from the farm and how they make cheese!
    I love Dutch cheese! Wishing you a lovely day and a happy weekend! Hugs!
    Dimi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Dimi!
      You are loving Dutch cheese and I love Greek feta and green olives. 😅
      Happy Weekend too! Hugs!

      Delete
  3. Foarte interesant! Şi bănuiesc că e foarte bună! mi-a plăcut mult plimbarea asta şi explicaţiile tale.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Potecuta!
      Da, a fost buna ...😅
      Eu de obicei am alta preferinta! 😅
      Weekend placut!<3

      Delete
  4. Good morning dear Dimi!

    Very interesting to see how they make cheese! They looks very tasty.
    I wish you a wonderful weekend!
    Hugs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Marit!
      Yes, het was een goede kaas!
      Normally I buy another chees, but this one was too very tasty!
      Have a nice weekend!
      Hugs!

      Delete
  5. Bună draga mea!
    Interesant procedeu de facere a cașcavalului,îmi plouă în gură de poftă,mulțumesc!
    Îți doresc un weekend excelet,draga mea!
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elenusi draga, sper ca nu esti foarte pofticioasa! 😅
      Si weekendul tau sa fie linistit si însorit!
      Pupicios! 😘😘😘

      Delete
  6. Mi-a placut foooooarte mult! Sunt curioasa cum se pregateste cheagul. Inainte la noi se pregatea la ferma (am fost si eu demult la una de pe Bran si am vazut cate ceva - plus gustat, acolo am mancat cea mai buna urda si cea mai buna branza "de copac"; doar ca in timp nimic nu mai e la fel - cheacul se cumpara, cine stie de unde, sarea e mai toata iodata, deci rux nu mai "pupa" branza. Asta e.)
    Ceb bine ca la voi este incurajat producatorul local :D.
    Pupici cu drag <3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu cunosc toate procedurile ... si sincera sa fiu nici ca ma intereseaza! 😅
      Noi nu avem sare iodate decat daca vrei sa cumperi special. In mancare se pune (prea multa) sare normal. Eu am acasa o sare mai deosebita. Am uitat acum cum se numeste ... dar este tare buna. Producatorul local zici? Pai sunt peste tot, culturile decartofi si fermele cu vaci cred ca suntcele mai multe ...
      Weekend placut! Pupicios! 😘😘😘

      Delete
  7. E prima data cand citesc ca acolo se prepara doar cascaval din lapte.
    Si filmuletul este interesant. Am cautat candva o reteta de cascaval de casa. Ar merita sa o regasesc. Vad ca te-ai documentat temeinic! Ferma e marisoara, dar pare putina lume!
    Multumesc mult, Ella draga! Un weekend placut, oriunde te-ai afla! Pupicei!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu produc numai cascaval, mai sunt si alte produse, dar eu am vrut sa specific ca telemeaua nu se face in Olanda. Nu m-am documentat, ne-a fost explicat procedeul. Nu am de gand sa ma apuc sa fac cascaval ... 😅 Putina lume? Pai este o ferma de familie nu are decat o persoana sau doua angajati din afara.
      Weekend placut Suzana!
      Pupicios! 😘😘😘

      Delete
  8. Interesting to see cheese making. Have a nice weekend Ella!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you very much, Anne!
      Nice weekend too ... :)

      Delete
  9. Super interessante conhecer o processo.
    Bom final de semana.
    janicce.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for visiting!
      I wish you a nice day!

      Delete
  10. Replies
    1. Do you like cheese? Come to the Netherlands ... LOL

      Delete
  11. Excelenta plimbare! :)Imi plac foarte mult branzeturile (exceptand urda). "Felul" preferat: branza de vaci cu smantana si zahar (si cu stafide in ea sau aletele, dar nu obligatoriu!) - as manca pana pocnesc! Dar nu pocnesc, oricat as manca acest "fel"! :)
    Imi plac astfel de "excursii" - sunt interesante tare. Am avut o prietena (o am, de fapt, dar nu mai are vacute) de la care cumparam mereu produse proaspete, pe care le stiam naturale. Ce diferenta intre produsele de prin magazine si ceea ce cumparam de la ea! :) La aceasta prietena am mancat pe saturate branza de vaci cu smantana si zahar! :)
    Iti doresc sa ai un weekend minunat, Ella draga! Pupici! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana, draga mea, gusturile nu se discuta, dar branza de vaci cu smantana si zahar? OMG
      Totul este super dulce! 😅
      Dupa o saptamana spun si eu ... sa ai un weekend placut! 😅
      Pupicios! 😘😘😘

      Delete
  12. Interesting story with the cheese making process. I love cheese! I would eat it every day!
    I wish you a happy weekend! Hugs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I like chees too ... :)
      Have a nice Sunday!
      Hugs!

      Delete
  13. Oh, Ella! I have never seen how they make cheese!!!!! Very interesting and fun!!!!!!
    So, you like greek feta!!!!!!!!! Well, I don't!!!!! Kisses, my friend.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This is so funny! You do not like feta! Is so good ... 😅
      Hugs!

      Delete
  14. Asta da zi la fermă! Ce de cașcavaluri pe-acolo, ce de brânzeturi!
    Și noi suntem azi la țară, e o zi de poveste, cu soare și prieteni buni! :)
    Te pup, o duminică minunată îți doresc! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sper ca si duminica aceasta va relaxati si sunteti bine!
      Imbratisari!

      Delete
  15. ce frumos, sunt mare fan branzeturi si tare mi-ar placea sa vad o astfel de ferma! chiar si de o mica stana mi-e tare dor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. avem si de stane pe aici, una se învecineaza cu proprietatea lui fimiu! :)

      Delete
  16. Replies
    1. Thank for visiting!
      Have a nice Sunday!

      Delete
  17. Minunată vizită !
    Am simțit aroma caşcavalului !!! Ce culoare frumoasă !!!
    Frumoase fotografii !
    O seară plăcută !
    Pupic !

    ReplyDelete
    Replies
    1. A fost o zi placuta acolo! Chiar daca mirosea teribil de tare a zer! :))
      Pupici!

      Delete
  18. Google didn't translate for me, but I knew what you were doing! (ツ) from Cottage Country Ontario , ON, Canada!

    ReplyDelete
    Replies
    1. How bad can google be ... I do not know why he does that?!
      We were on a visit to a farm ... :)

      Delete
  19. What fun, I haven't been to a cheese factory in forever and the last time I was there had been some drinking and such involved so...now you make me want to see the whole thing sober.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Come to the Netherlands to visit a farm ... LOL

      Delete
  20. Now you're making me hungry for cheese curds, which are a bar food staple around here. Are you familiar with the term "squeaky curds?"

    ReplyDelete
    Replies
    1. I do not know what " squeake curds" is ...

      Delete
  21. Love cheese. Interesting how it is made. Enjoyed the tour. Have a wonderful day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you very much, Betty!
      Have a nice Sunday!

      Delete
  22. Chiar nu stiam cum se face cascavalul! Mersi mult de explicatii!
    Un singur lucru nu imi place la fermele astea de vacute (am vizitat si eu una in Germania): vacutele acelea nu au bucuria vacutelor de la noi, de la tara, de a simti iarba sub copite, de a se bucura de o pajiste, ele stau inchise toata viata lor in grajd. Poate la ferma pe care ai vizitat-o tu nu e asa.
    Te pup! 😘

    P.S. Mi-ai facut pofta de cascaval! Arata delicios.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aici pe perioada verii absolut toate vacile sunt scoase din stal si tinute pe camp. Exista o zi speciala in primavara cand toti fermierii le scot afara! E o placere sa le vezi! Alearga si sar ca si copii cand se bucura!
      Si? Ai mancat cascaval? LOL

      Delete
  23. Mă bucur că, deși este miercuri, nu ai apucat să publici în seria ”Fleur&Color”. Așa mi-au căzut ochii pe acest articol despre branza Brentano, pe cât de interesant pe atât de apetisant!

    Numai bine, dragă Ella!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, nu am publicat nimic, dar intre timp cred ca ai aflat de ce! 😅

      Duminica placuta, Zina draga!

      Delete
  24. Dragi prieteni, Ella are o problema cu laptopul. Abia a reușit soțul ei să ia câteva adrese de mail și astfel m-a anunțat, rugându-mă să vă transmit anunțul, la rându-mi. Laptopul e căzut complet și nu știe ce are.
    Până la repararea acestuia, Ella vă roagă s-o scuzați și, dacă ați pregătit postarea, să lăsați linkurile aici, pentru ca ceilalți prieteni să vă viziteze.
    Vă doresc o zi frumoasă, plină de culoare!
    https://mirelapete.dexign.ro/2018/05/limete-si-iasomie-fleur-and-color-on-wednesday/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc draga mea prietena!
      Intre timp sa rezolvat problema, am avut noroc cu sotul meu care este foarte priceput în computer... laptopuri ... dar tu stii deja! :)
      Sa ai o duminica speciala, draga mea! Happy Mother's Day!
      Pupici!

      Delete
  25. Pfoai vreau si eu in vizita la o astfel de ferama! Este minunata. Desiiiiiiiiiiiiii cred ca daca ar exista doar ferme de genul m-ar incerca o usoara melancolie la amintirea fermelor neaose, romanesti ca cele pe care le vizitam in vremea copilariei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Or fi fost ele "neaose" dar erau cu higiena la pamant!

      Delete
  26. Imi pare rau de problema tehnica, Ella, si sper sa se remedieze cat mai repede.
    Cat despre branza, e slabiciunea mea. Nici o zi fara branza :)
    Cascavalul e minunat si sigur voi aveti de unde alege. Telemeaua se face atat din lapte de oaie/capra cat si din lapte de vaca sau in amestec. Feta in schimb, e doar din lapte de oaie si capra (maxim 30%) si difera si dpdv al metodei, in afara de cheag sunt folosite si alte bacterii care intervin in maturarea branzei la suprafata.
    Ce ma mir eu, e ca in olondeza nu exista cuvant pentru branza. Am mai invatat ceva :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gata! A înviat ... la resuscitat soata! LOL
      Este un adevarat process ca sa faci branza sau cascaval ... am vazut asta!
      Nu noi nu avem alt cuvant pentru branza... "kaas" este singurul cuvant!

      Delete
    2. Kaas, cum e la noi casul ? :)

      Delete
    3. Nu Dani, kaas este cascaval. :)

      Delete
  27. Boa tarde, interessantes imagens do fabrico do queijo industrial, a fotorreportagem ficou maravilhosa.
    Feliz fim de semana,
    AG

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fico feliz que tenha gostado de andar na fazenda!
      Um bom domingo!

      Delete
  28. Hallo Landgenoot, Once I was on a school trip in a cheese factory - wow, such a long process! Oh, just checking - is Fleur and Color not every week?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Jeannette,
      Je kan in nederlands schrijven hoor ... natuurlijk, als je wil! 😉😰
      Ja, Fleur and Color is iedere woensdag, maar ik had mijn laptop stuk, en daarna was Hemelsvaart, en wij waren even weg 3 dagen. Bedankt voor je bezoek!
      Ik wens je en fijne moeder dag!

      Delete
  29. Bună draga mea!
    Sper că ești bine,îți simt lipsa..(stai liniștită că nu sunt așa pofticioasă,îmi plac lactatele mult).
    Îți doresc un weekend frumos și plin de reușite!
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iti multumesc ca imi porti de grija!
      Toate bune pe aici ... doar laptopul a facut figure!
      Pupici, o duminica placuta!

      Delete
  30. Hey Ella my friend, you've been quiet, what's up?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey Jeanna my friend! Don't worry I am ok!
      But you know all ... :))

      Delete
  31. Ok..branza ca branza dar ADOR acea cladire...imi place la nebunie acest stil de arhitectura...acesta timp cottage..cum au si englezii sau irlandezii casutele de tara..le ADOR..mai ales ca majoritatea sunt fin piatra..deci nu sunt foarte calduroase iarna..asa ca paturile mele ar avea asa un si mai mare folos..hii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aici casele sunt din caramida, dar olandezilor le place racoarea asa ca pe timp de iarna dau drumul la caldura doar peste zi, noaptea o opresc. Cred ca da, paturicile tale pot avea un adevarat success aici, mai ales ca sunt atat de frumos lucrate!
      Pupici, A mare! hi hi hi ...

      Delete
  32. musai sa merg si eu la vizitat :) -dei nivelul meu de olandeza e slab :))), nu am trecut de prost sau een dwe drie vier huche von papier :) .
    In rest, cam asa faceam eu casul de oaie la bunici: cheag de oaie(facut in casa, cred ca fiecare cioban avea reteta lui), lapte la cald (fara acid lactic). Presarea aia olandeza e buna, noi nu o foloseam dar buna art fi fost ca presarea aia scoate zerul si permite maturare mai rapida, la bunici era doar prin gravitatie: lasa tataia casul pe gratar la uscat pana se ingalbenea singurel (de la laptele gras) si arata asa galben si fain.
    In rest, ca o remarca catre ce a facut olandeza ta, esti sigura ca au pus in plastice branzele alea mari? ca mie din poza parca arata puse in strat subtire de ceara.

    Cascavalul romanesc am facut eu acasa: am tratat termic branza de veci (din asta cu lapte si iaurt pus pe foc oleaca), amestecat cu branza maturata (telemea) , oleaca de unt, si un strop de bicarbonat (cred) - pe foc pana se inmoaie toate grasimile, frecat bine pt melaj disciplinat (nu facui bine).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da te pricepi nu gluma! 😅 Ma refeream la facut branzeturi ... nu la olandeza! 😅😅😅
      Si daca mai scrii o data prost ma supar si zic ca esti tu ...! 😅😅😅 LOL Se scrie proost! 😅
      Mai, eu asa am înteles ca era plastic si pe film scrie "plastic coating", dar s-ar putea sa fie si ceara! Mai stii ...
      Eu nu ma chinui sa fac branzeturi ... nu are sent! Poate chefir, dar nici de ala nu am mai facut de mult ptr ca trebuie sa cumpar iar ciuperca.

      Delete
    2. Nici eu nu mai fac branza, am laptarul meu de unde iau branzica de veci proaspata pt placinte si lapte proaspat si iaurt si smantana dulce. Mai fac uneori iaurt, si m-am jucat de cateva ori cu ce aveam si facut branza, si de 2 ori cascaval - sunt doar incercari din partea mea.
      Cu olandeza ... tot ce pot sa zic e prost :))
      (pour les ne-connessseurs, in olanda cand ciocnesc 2 beri cuvantul echivalent la Noroc este: PROOST :D , cand am auzit prima data m-am distrat la maximum, toti prietenii olandezi stiu asta si toti se amuza)

      Delete
    3. Nici la noi nu a scapat niciunul fara sa nu stie... 😂
      Mai pune-i sa zica "lămâie"!
      Sa nu cazi jos de pe scaun daca auzi ce spun ... 😂😂😂😂

      Delete