Friday, 16 December 2016

Manusi, cu amintiri...


Manusile au aparut inca din antichitate, unul dintre cele mai faimoase exemple fiind o pereche de manusi din panza descoperita in Egipt, in mormantul lui Tutankhamon (~1400 i.Hr.). De asemenea, femeile egiptene foloseau manusile ca accesorii intr-un tratament de infrumusetare: isi ungeau mainile cu uleiuri parfumate si miere si apoi se protejau cu manusi, de altfel aproape identic cu ceea ce facem noi atunci cand avem mainile uscate :)

Incepand cu secolul al XIII-lea manusile de panza sau matase incep sa fie folosite de femeile aristocrate ca obiecte de podoaba. Caterina de Medici purta manusi parfumate, acceptate oficial abia in anul 1656, printr-un brevet regal. In curand, manusile impodobite cu bijuterii ajung sa faca parte din blazoanele regale. Se spune ca regina Elisabeta I a Marii Britanii acord audiente purtand manusi lungi pe care le scotea cu un gest cochet iar apoi le tragea iar pe mana, atragand atentia asupra frumusetii mainilor ei.

Mănuşile dincolo de cot devin un obiect standard al modei în timpul lui Napoleon I, el însuşi mare iubitor al acestor accesorii vestimentare. Se spune că suveranul avea, în 1806, nu mai puţin de 240 de astfel de perechi. La încoronarea sa şi a Josephinei, în 1804, mănuşile ceremoniale costaseră 33 de franci perechea, o sumă considerabilă pentru acele timpuri.

O doamna isi arata afectiunea sau prietenia fata de un barbat scotandu-si manusa si oferindu-i mana.

In epoca de aur a Hollywoodului, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe si Gina Lollobrigida purtau aproape tot timpul manusi. Audrey Hepburn este cunoascuta pentru dragostea ei fata de manusile trei sferturi, de altfel aceasta este si imaginea filmului Breakfast at Tiffany's.

Binecunoscuta manusa impodobita cu cristale Swarovski purtata de Michael Jackson a fost vanduta in iunie 2010, la o licitatie, cu 190.000 de dolari, iar manusa alba, stralucitoare pe care Michael Jackon a purtat-o atunci cand a prezentat in premiera dansul Moonwalk, in anul 1983, s-a vandut la licitatie, in anul 2009, cu 350.000 de dolari.Manusile din fotografie au fost crosetate de mama mea, special pentru mine si le-am purtat la cununia mea civila! Deci au aproape ... multi ani, nici mie nu-mi vine sa cred cat de repede a fugit timpul!
Te iubesc mama mea. Îmi doresc să știu că ești acolo ... oriunde ai fi.printre stele...
"You - you alone will have the stars as no one else has them... I'll see you on the other side of the stars!"

sursa: revista Historia

4 comments:

 1. Cele mai valoroase sunt manusile din ultima poza. Nepretuite !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Asa este Dani, sunt unele din cele mai dragi lucruri pe care le mai am de la mama! <3

   Delete
 2. într-adevăr, cele mai frumoase sunt mănuşile realizate de mama ta !
  timpurile străbătute de noi, acum, au adus o modă ciudată...
  mănuşile ţin de o lume ce ştie ce este eleganţa, rafinamentul...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Asa este, dar totusi daca vrei poti trai si in eleganta, rafinament, pe mine moda actuala nu ma prea intereseaza!
   Weekend placut!

   Delete